Personal Trainer…heb jij die nodig?

Discipline…hoe sterk is die van jou? Net zo sterk als je wil of is iets heel erg graag willen heel iets anders dan continu blijven doen wat je je had voorgenomen? Ik denk dat laatste. Iets willen is helaas niet genoeg. Wel belangrijk natuurlijk. Hoeveel mensen willen er wel tweemaal daags poetsen maar doen het toch niet (altijd)? 

Pure passie

Wanneer wil je eigenlijk iets? Dat is ook iets bijzonders. Soms voelen we iets diep in onze vezels. Dan voel je dat je het echt wil. Dat is pure passie. Je kunt er niet omheen. Zo heb ik passie voor mijn vak maar helaas zijn er ook heel wat mensen die pure passie voor suiker hebben. Oh wacht…dat heb ik ook…Dus je hebt naast je wil ook nog iets anders. Een stemmetje dat je tegenhoudt. Dat kan je helpen maar dat kan ook een saboteur zijn. Het maken van voor jou gezonde keuzes is dus wel een dingetje. Dat is lang niet altijd even eenvoudig. 

Saboteur

Dus je kunt wel heel graag suiker willen, maar je beseft ook dat het niet goed voor je is. Dus je gevoel zegt iets anders dan je gedachten. Je bent dus eigenlijk in een mentaal gevecht. Wat gaat er winnen? Soms begin je met je ‘goede gedrag’ en soms blijf je er maar tegenaan hikken. Soms hou je het een behoorlijk tijdje vol en soms haak je al snel af. Eigenlijk is dat allemaal okee. Wees vooral niet boos op jezelf dat het niet lukt of is gelukt. Daar maak je het alleen maar erger mee. Dat is weer die innerlijke saboteur. Luister daar niet naar want dat is echt niet prettig. Ergens op de achtergrond is er dat stemmetje dat je weer opbeurt. Luister daar vooral wel naar.

Blijft die saboteur maar mekkeren? Komt het positieve gefluister maar niet op de voorgrond? Of is het niet te verstaan? Dan heb je echt hulp nodig. Je bent zeker niet de enige!

Smoesjes

Laatst luisterde ik naar een podcast over een ondernemer die zegt dat hij het heel hard nodig heeft om minstens drie keer per week te sporten. Hij merkte dat de drempel om he-le-maal naar de sportschool te gaan te groot was. Want soms regende het…en tja..dan word je nat en dat is niet fijn. Of je pakt de auto maar ja…dat is slecht voor het milieu. En oja, het is ook zo’n gedoe om dan je natte kleding op de sportschool uit te doen en dan pas je sportkleding, zonde van de tijd. Het trapte steeds in zijn eigen smoesjes. Zo doende bouwde hij een gym in zijn eigen huis.

De oplossing?

Maar ook daar ging het mis. Want dan had hij nog niet gegeten en bedacht zich dat je niet met een lege maag kon trainen. Na het eten bedacht hij zich dat trainen op een volle maag ook niet fijn was. Bovendien lag er nog werk. Puntje bij paaltje; zijn fitnessapparaten kwamen steeds meer onder het stof.

Personal Trainer

Totdat hij zich besefte dat hij iemand nodig had die vertelde dat er NU getraind ging worden. En dat hij door moest gaan. Hij schakelde een personal trainer (PT) in. Dat werkte voor hem. Vooral als hij weer eens opgaf en de PT vertelde dat hij die en die net had getraind en die had nog een stapje extra gedaan. Ook werkte het heel goed als hij complimenten gaf. Dat gaf energie om door te gaan. Hij merkte zelfs dat als de PT even wegliep, hij acuut stopte met zijn training. Hij had die PT dus echt nodig.

De mondhygiënist 

Eigenlijk is een mondhygiënist ook een personal trainer. Nee, we gaan niet in je oor schreeuwen. Maar we proberen je wel bewust te maken van wat je nu echt wil. We leren je luisteren naar dat stemmetje dat gezond gedrag stimuleert. Ook geven we complimenten over waar je goed gepoetst hebt en over stappen die je zet naar gezond eten. 

Wat wilde je ook alweer?

We weten ook dat dit niet altijd heel lang effect heeft en daarom bekijken we hoe lang er tussen de afspraken moet zitten. Soms werken we met een apps of met online consulten om je ook thuis te stimuleren. Wat we willen voorkomen is dat je alleen maar negatief commentaar van ons hoort. Soms zeggen patiënten : “Moet ik dan alweer komen? Ik weet niet hoor…” Daar klinkt die saboteur weer. Kom maar gewoon op je afspraken, want jij wil toch ook een mooi, sterk en gezond gebit?

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply