Tong uitsteken tegen piercings

Tong uitsteken tegen piercings

En ineens stak iedereen z’n tong uit. Het moeten de jaren ‘90 zijn geweest. Gabber brak door en daar hoorde een stijltje bij. De subcultuur die geboren werd te midden van hardcore en nu nog hier en daar te voorschijnkomt. Gabbers hakte op hun muziek en daarbij ging die tong naar buiten. Maar zo’n kale tong was natuurlijk wel erg saai. Daar hoorde dan een tongpiericing in. Ook dook deze op bij de Spicegirls. De tongpiercing zie ik nog regelmatig langskomen.

Bijzonder

Of ik er blij mee ben? Nou nee…Ik zie er behoorlijk wat ellende van. Ik vind het echt heel bijzonder dat er ontzettend veel regelgeving vastzit aan wat wij in de praktijk mogen doen, hoe we dit doen en dat er bij de tattooshop op de hoek zomaar een pin door iemand zijn tong wordt gejast. In de (mond)zorg geldt dat je een risicovolle handeling of een voorbehouden handeling niet zomaar mag doen. Bij een risicovolle handeling kan er schade optreden als een onbekwaam persoon dit doet. Bij een voorbehouden handeling wordt er door weefsel heen gegaan. Een voorbehouden handeling is voorbehouden aan artsen.

De mondhygiënist doet het niet

Een voorbehouden handeling is dus bijvoorbeeld een röntgenfoto maken, verdoven en hechten. Dit mag je in ons vak alleen doen als je tandarts arts bent, deze handeling hebt geleerd, deze voldoende vaak doet en jezelf bekwaam acht. De tandarts laat dit weleens door iemand anders doen, maar deze persoon moet dan ook aan allerlei voorwaardes voldoen en ook de situatie moet aan voorwaardes voldoen. Een tandarts zou dus geen tongpiercing mogen zetten of delegeren. Dit hebben we namelijk niet geleerd in de opleiding, we doen het nooit en we vinden ook van onszelf dat we het niet kunnen. En bovendien…waarom zouden we dat willen? Het draagt niet bij aan de gezondheid en het kan zelfs de gezondheid verslechteren.

Wat kan er gebeuren?

Wat zou er kunnen gebeuren? Nou, vrijwel meteen ontstaat er in 85% van de gevallen pijn. Vervolgens zwelt de boel op onder 52-75% van de gevallen. Uiteraard kan er bloeding optreden maar ook nog veel later kan het flink gaan bloeden. In 65% kan dit gebeuren. Infecties komen in 19%-42% voor. Flinke aantallen dus. Op een niet al te frisse locatie kunnen HIV, hepatitis, herpes overdragen worden. Het kan zelfs leiden tot een endocarditis (ontsteking van het hart). Door infecties kan er bloedvergiftiging en een hersenabces ontstaan. En niet te vergeten tetanus.

Scholing piercer

En toch lees ik op een website van een tattooshop: Het zetten van een tongpiercing is ongevaarlijk. Er staat zelfs dat als er iets misgaat dat je dit aan jezelf hebt te verwijten. Hoe lang duurt zo’n opleiding tot piercer eigenlijk? Dat kan je in 5 dagen leren. Door wie? Toch wel door een arts? Nee. Op een website die je dit zou kunnen aanleren vond ik louter schoonheidsspecialisten. Je kunt natuurlijk ook gewoon een Youtube bekijken.

Gelukkig mag je pas piercen als je een vergunning van de GGD hebt. Maar ik weet nog niet zo zeker of de inspectie serieus alle piercers die op hun slaapkamertje piercen afgaat. Sterker nog…op evenementen hoef je dat papiertje niet te hebben. Je hoeft alleen een vergunning te hebben als je gebruik wil maken van een ‘behandelruimte’. Zou er gecontroleerd worden of de piercer een opleiding of cursus heeft genoten en zo ja, welke? Nee, dit staat niet in de richtlijn.

Nog meer gevolgen

Waarom ik hier zo moeilijk over doe? Behalve de genoemde risico’s zie ik vrijwel bij iedereen met een tongpiercing schade. Zo zie losse tanden en kiezen, kapotte rijen tanden en kiezen, teruggetrokken tandvlees, toename in pocketdiepte (en dus ontsteking en botverlies), afgesleten kiezen, deels verlamde tongen en ga zo maar door. Ook praten ze vaak een stuk minder verstaanbaar. En dit allemaal bij relatief jonge mensen die dus nog hun hele leven met hun gebit moeten doen. Alleen het piercen onder de 12 jaar is verboden. Welke verstandige beslissing maak jij in je puberteit? Welke beslissing maak jij als je wordt opgehitst door vrienden en de piercer een cursus marketing (dat dan wel weer) heeft gehad? We hebben het hier over verlies van weefsel dat nooit meet terug gaat komen. En dat zegt de piercer dat je dat balletje maar niet tussen je tanden had moeten klemmen?

Het is niet jouw schuld

Onze mond is voortdurend in de beweging. Onze tong gebruiken we om te slikken, om onze lippen af te likken, om te proeven, om onze tanden ontdoen van etensresten, om te zoenen en ga zo maar door. Dit zijn maar gedeeltelijk bewuste bewegingen. Zeker tijdens de slaap hebben we er geen controle over. Denk maar aan knarsen en klemmen, dat doen we ook niet met opzet. Tongpersen komt veel vuldig over en ook bijten we regelmatig per ongeluk op onze tong. Sommige mensen bijten hun tong zelfs bijna door tijdens de slaap. En dan zou het je eigen schuld zijn als je piercing in contact komt met je tanden? Dat klopt echt niet. Dus ik steek mijn tong uit tegen tong- en lippiercings!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply