wie inspecteert de tandarts?

Wie inspecteert de praktijk?

Vanochtend kreeg ik een berichtje dat een school in ons dorp een paar onvoldoendes had gescoord. De inspectie was langs geweest. Ze moeten nu een plan gaan maken. Wie controleert eigenlijk de tandartspraktijk of de mondzorgpraktijk? Wat als er een onvoldoende wordt gescoord?

Bah!

We hebben binnen de praktijk met steeds meer regelgeving te maken. Toen ik begon met werken, was er geen haan die daar naar kraaide. Van de inspectie hadden we wel ooit gehoord maar het was de grote afwezige. Dat was ook duidelijk te merken in de praktijken. Ze deden maar wat. Zo was er vaak geen handalcohol te vinden. Werden boortjes niet keurig in de thermodesinfector en/of sterilisator gedaan, maar lagen ze eventjes in een bodempje alcohol voordat het bij de volgende werd gebruikt. Het leek wel alsof men niet wist dat het staafje van het tandsteenapparaat eraf kon. 

HIV

Zelfs een mondkapje of handschoenen leken overbodige luxe. Heel lang geleden waren deze ook nog niet nodig. Dit was voor het HIV-tijdperk. Mondhygiënisten kon je dus letterlijk het bloed onder de nagels vandaan halen. Smerig he? Maar ja, ook nadat de regels strakker werden, zijn er helaas nog steeds praktijken die de trays waar de instrumenten op liggen eventjes door het net gebruikte afwaswater van de koffiekopjes heen halen. Of andersom…

Aankondiging controles inspectie

Helaas heb ik dus nogal wat gezien wat niet erg fris is. Het is een wonder dat er nooit iemand ziek is geworden. Gelukkig kondigde de inspectie controles aan. De hele mondzorg leek in rep en roer. Je wil natuurlijk niet in de krant komen te staan met onvoldoendes. Dan kan je je praktijk wel sluiten. De inspectie zet dit namelijk allemaal in de openbaarheid en dat wordt snel opgepikt door de media. Dus de meeste praktijken hebben zich sindsdien aanmerkelijk verbeterd.

Strenge regels

De regels zijn echt wel streng. Zo verwonder ik mij erover dat als ik zelf moet laten bloed prikken de doktersassistent geen handschoenen draagt. Ook al houden wij onze handen op de rug, wij moeten ten alle tijden handschoenen aan en een mondkapje voor. Als we even tussendoor iets uit een la moeten pakken dan gebeurt dit met een pincet zodat de vieze handschoenen niks aanraken. Na het uitdoen van de handschoenen wordt er handalcohol gebruikt en voordat er nieuwe aangaan wordt er weer handalcohol gebruikt. Bij elke patiënt moet er een nieuw mondkapje op. En dit is alleen nog maar wat je als patient zou kunnen zien. Er zijn nog super veel andere hygiëne- en veiligheidsmaatregelen die zich achter de schermen afspelen.

Dit is een overval!

Nu denk je misschien dat de inspectie keurig elk jaar controle komt doen. Helaas. Was het maar zo’n feest. De inspectie kan zomaar ineens binnenvallen als je net even een kies aan het trekken bent. Niet een heel prettige timing. Ze hebben dan een lijstje punten waar ze opletten. Ze kijken eerst domweg even rond. Zien ze een plintje dat niet zo netjes is afgekit? Loopt er iemand met handschoenen aan over de gang? Dan gaan ze verder kijken. Dat plintje is overigens al reden om op je falie te krijgen en in de krant te komen.

Wanneer komt de inspectie?

Maar…voordat de inspectie eens langskomt dan moet er al heel wat gebeurd zijn. De inspectie komt niet zomaar in actie. Die komt van haar stoel als er meldingen binnenkomen. Meerdere meldingen dus. Deze meldingen kunnen door patiënten worden gedaan maar ook door mondzorgverleners. Vroeger was het onmogelijk om anoniem te melden als mondzorgverlener. Dus dat deed je niet. Nu is dit wel mogelijk maar neemt de inspectie dit niet al te serieus. Een melding is geen melding en zeker niet die van een mondzorgverlener. Pas als er meerder patiënten melding maken, gaat de inspectie een bezoekje afleggen. Bijvoorbeeld bij titelmisbruik; als de tandarts geen tandarts blijkt te zijn.

Melden

Mijn ervaring is dat patiënten helemaal niet zo snel melden. Dat vinden ze maar gedoe en dat snap ik ook wel. Bovendien…waar meld je zoiets dan? Als je heel netjes bent, zou je het bij de praktijk zelf te sprake moeten brengen en het proberen op te lossen. Lukt dit niet dan kan je bij Landelijk Meldpunt Zorg melden. Je kunt bellen of een webpagina invullen. Je zorgt dan dat iemand anders niet hetzelfde overkomt en soms heb je recht op geld. De inspectie gaat altijd eerst in gesprek met de mondzorgverlener zelf als er iets gevonden wordt zodat deze zelf kan bedenken hoe het beter kan. Lukt dit niet dan wordt er door de inspectie zelf ingegrepen. 

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply