vitamine c gezonde mond, tanden en gebit

Vitamine C en een gezonde mond

Welk effect heeft vitamine C op je mondgezondheid?

Vitamine C staat bekend als de vitamine die je weerstand verhoogt. Er wordt nog steeds gezegd dat je de weestand op peil dient te houden aals de ‘R’ in de maand zit. In de ‘R’ maanden zijn de dagen donkerder en korter en je hebt een grotere kans op snotneuzen en griep. In deze maanden kan je weerstand dus wel iets extra’s gebruiken en vitamine C staat er om bekend je weerstand te verhogen. Ook de weerstand in je mond is gebaad bij voldoende vitamine C.

De functie van vitamine C

Heb je last van bloedend tandvlees of heb je vaak ontstekingen in de mond? Misschien merk je wel dat je tandvlees gevoeliger is en sneller bloed als je grieperig of verkouden bent. Mogelijk worden deze ongemakken veroorzaakt door een tekort aan vitamine C, want dit is een vitamine die we niet kunnen missen. Ascorbinezuur ofwel vitamine C is nodig voor heel veel processen in het lichaam, waaronder:

  • het beschikbaar maken van energie voor de hersenen en het immuunsysteem
  • de bescherming van het maagdarmkanaal
  • de aanmaak van bepaalde neurotransmitters (stoffen in de hersenen)
  • als anti-oxidant
  • als co-enzym bij de vorming van collageen, wat nodig is voor weefselherstel

Vitamine C als antioxidant

Vitamine C is samen met vitamine E en β-caroteen een belangrijke anti-oxidant. Anti-oxidanten zijn nodig om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Deze stoffen ontstaan bij processen waar zuurstof voor nodig is. Zo worden er bijvoorbeeld vrije radicalen gevormd bij de verbranding van voedingsstoffen. Ze zitten ook in de lucht die je inademt en in voedingsmiddelen. Deze vrije radicalen moeten onschadelijk gemaakt worden, want ze kunnen je lichaamscellen beschadigen. Dit resulteert dan weer in een snellere veroudering van je huid doordat deze minder elastisch wordt. Een voorbeeld hiervan is huidveroudering door roken. Anti-oxidanten kunnen deze vrije radicalen afvangen. Een voedingspatroon hoog in anti-oxidanten wordt ook geassocieerd met een kleiner risico op parodontitis. Dit is een chronische ziekte van het tandvlees, waarbij ook het kaakbot betrokken is.

Het resultaat van een tekort aan vitamine C

Je kan een mogelijk tekort aan vitamine C aan verschillende symptomen herkennen, zoals zwak bindweefsel. Vitamine C is nodig voor de productie van collageen. Het materiaal waar je huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden grotendeels uit bestaan. Je kan je misschien wel voorstellen dat een tekort aan een bepaalde stof voor slechter materiaal zal zorgen. Dit geldt ook voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters. Voor de aanmaak van de neurotransmitter die betrokken is bij een goede functie van je geheugen is vitamine C nodig. Vergeetachtigheid is een andere mogelijke oorzaak.

Ook de mond is gebaad bij voldoende inname van deze essentiële vitamine. Naar de relatie tussen vitamine C en tandvleesproblemen is veel onderzoek gedaan. Dat een tekort samenhangt met tandvleesproblemen is dan ook een algemeen gegeven. Het tandvlees kan er gezwollen uitzien en makkelijker bloeden, ondanks dat er niet meer tandplak aanwezig is. Infecties komen in de mond sneller voor als er sprake is van een vitamine C tekort. Dit is onder andere te wijten aan de functie die het binnen het immuunsysteem bekleedt. Een voedingspatroon waar te weinig vitamine C in voorkomt laat chronische ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) en omliggende weefsels zien (parodontitis). En een tekort kan al binnen korte tijd voor ontstekingen zorgen. Daarnaast is het mogelijk dat je meer last hebt van aften.

Hoe kom je aan voldoende vitamine C?

Planten en de meeste gewervelde dieren kunnen vitamine C aanmaken. In het verleden waren wij ook in staat om vitamine C te produceren. Wij hadden een gen dat het mogelijk maakte om vanuit glucose ascorbinezuur te maken, maar dit is helaas verleden tijd. Het gen dat voor de omzetting van glucose moet zorgen hebben wij niet meer. Ascorbinezuur moet daarom uit voeding gehaald worden en het is daarmee een essentiële voedingsstof. Je krijgt vitamine C door voldoende groente en fruit te eten. Eet jij dagelijks 300 gram groenten en twee porties fruit? Dit is namelijk de hoeveelheid waaruit jij je vitamines kan halen.

Volgens het Vitamine Informatie Bureau volstaat 75 mg per dag. De grondlegger van de orthomoleculaire wetenschap, Linus Puling, denkt daar echter anders over. Hij kwam tot de conclusie dat je twee tot negen gram vitamine C nodig hebt. Voor dit advies is echter nog geen bewijs gevonden en tegenwoordig wordt door het Linus Pauling instituut geadviseerd om 120 tot 140 mg binnen te krijgen. En dit is nog altijd meer dan wat het Vitamine Informatie Bureau aangeeft.
Denk jij nog steeds dat je sinaasappels moet eten om aan voldoende vitamine C te komen? Dan heb je het mis. Hoewel de sinaasappel bekent staat om de grote hoeveelheid vitamine C, bevatten de groene en gele kiwi veel meer. En denk jij nog altijd dat je fruit moet eten voor je vitamine C inname? Dan verbaast het je misschien dat de rode paprika ook een hele goede leverancier is. Eet je 100 gram paprika, dan krijg je ongeveer 112 mg vitamine C binnen, terwijl dat dit bij 100 gram groene kiwi 85 mg is.

Roken en vitamine C

Natuurlijk zijn er verschillende situaties bekend die er voor zorgen dat je meer vitamine C nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je last hebt van allergieën, emotionele stress ervaart en ook als je rookt kan je beter letten op de inname van vitamine C. Rokers hebben lagere levels vitamine C in het bloed, waardoor de situatie van het tandvlees sneller verslechterd. Daarnaast is het herstel van tandvlees ontstekingen minder goed dan bij niet-rokers.

Een pilletje als de ‘R’ in de maand zit?
Heb jij helemaal geen zin om 300 gram groenten en twee stuks fruit per dag te eten? Dan neem je toch gewoon een supplement. Of werkt het niet zo? In principe is suppletie niet nodig als er voldoende vitamine C vanuit de voeding komt. Toch blijkt uit onderzoek dat het slikken van enkele grammen vitamine C evenveel oplevert als 200-300 mg uit groenten en fruit. Dit komt omdat het eten van hele voedingsmiddelen voor een betere opname kunnen zorgen.

Over de schrijver

  • Yvonne Kort

    Yvonne Kort is vaste blogster bij Vraagdetandarts.nl en mondhygienist van beroep. Ze is oprichtster van Oergezondemond en daarnaast vitaliliteitsspecialist, coach en auteur. Ze schreef onder andere de boeken "Gezond Begint In Je Mond" en "Eet Je Mond Gezond." Daarnaast geeft Yvonne advies op het gebied van leefstijlfactoren (mondhygiëne, voeding, emoties, stress en beweging) die van invloed zijn op de mondgezondheid en vitaliteit.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply