Kinderen naar de tandarts

Angst voor de tandarts bij kinderen verminderen

Eerlijk is eerlijk, naar de tandarts gaan voor een behandeling is voor niemand het ultieme uitje. 

Het is gewoon iets wat erbij hoort, wat zo nu en dan moet gebeuren of je nou wil of niet.

Wij volwassenen kunnen ons er vaak wel over heen zetten en als we eenmaal in de tandartsstoel liggen en de behandeling er bijna op zit valt het vaak alles mee.

Kinderen daarentegen hebben geen idee waarom ze naar de tandarts moeten en waarom het erbij hoort. 

Wel is een prettige ervaring bij de tandarts in de kinderjaren het fundament voor jaren later probleemloos behandelingen ondergaan.

Wie als kind een trauma opdoet heeft hier vaak jaren lang en vooral later nog last van.

Hopenlijk kan ik jullie met deze tips helpen om de kinderen goed voor te bereiden op wat er komen gaat en zonder angst de tandarts behandeling te ondergaan.

Tip 1: Jong geleerd -oud gedaan

Een beetje een simpele tip maar zo nuttig! Begin op jonge leeftijd je kind te laten wennen aan de tandarts. 

In de eerste levensjaren neem je jouw kind gewoon mee naar de praktijk. Als je zelf voor controle gaat bijvoorbeeld. Als de behandeling niet te lang duurt kan je de kids gewoon prima meenemen. 

Bij tweejarigen kan je al een beetje laten wennen aan de stoel. Neem desnoods je kindje op schoot en kijk wat er misschien al lukt. Even laten kijken met de spiegel? Een paar tandjes tellen?

Je kindje went aan de omgeving, de steriele setting, de witte jassen etc.

Drie jarigen kunnen echt al mee naar de controle en misschien is een korte check in de mond al mogelijk. Lukt het niet? Werkt je peuter niet mee of wil hij of zij de mond niet open doen? No worries! Maak er geen drama van en push vooral niet. Je kindje moet zich comfortaber voelen en bij genoeg vertrouwen zal het vanzelf meewerken.

Bij vier jaar is een echte controle vereist ieder halfjaar. Neem desnoods de hele familie mee en laat eventuele oudere kindjes eerst gaan.

Tip 2: Lees een boek voor

Weetje dat jouw kindje een behandeling moet ondergaan of gaat hij of zij voor het eerst voor controle dan is het misschien handig om een prentenboek te halen over de tandarts. Lees over wat een tandarts doet, hoe het eraan toe gaat en waarom je soms behandelingen moet doen. Bij de bieb zijn genoeg leuke prentenboeken te vinden die op een leuke, kindvriendelijke manier dit allemaal uitleggen.

Kinderen houden van herkenning en zullen zich dingen uit het boek herinneren wat vaak een rustgevend effect heeft. 

Tip 3: Zoek een kindvriendelijke tandarts

Meestal is het gebruikelijk om je kind mee te nemen naar de tandarts waar jezelf ook door behandeld wordt. Maar heb je het idee dat het behandelen van de kindermond niet bepaald zijn expertise is, wacht dan niet te lang en stap over op een tandarts die het wel leuk vindt om kinderen te behandelen. Het uitvoeren van behandelingen bij jonge kinderen moet je liggen als tandarts en sommige vinden dat nou eenmaal lastig.

Wanneer je tandarts liefdevol en vol enthousiasme je kind gerust kan stellen en het vertrouwen geeft is dit heel wat waard!

Tip 4: Breng je eigen angst niet over

Veel ouders zijn zelf bang bij de tandarts en zullen dit vaak ongemerkt heel erg over brengen op de kinderen. Weetje van jezelf dat je een angsthaas bent bij de tandarts? Laat dan iemand anders met je kindje mee gaan. Vraag je partner, de opa of oma  of misschien vindt de oppas het leuk om mee te gaan naar de behandeling.

Tip 5: Beloning na de behandeling

Heeft je kindje een voor zijn doen spannende behandeling moeten ondergaan? Denk aan het trekken van een kiesje of het boren van een gaatje. Zag het kind hier heel erg tegenop?

Beloon het dan voor zijn goed gedrag bij de tandarts of zeg voordat de behandeling begint dat het kindje een kado mag uitkiezen als de behandeling goed is verlopen.

Bedenk zelf hoeveel inpact het heeft op het kind en bekijk dan welk kado geschikt is.

Voor alleen het uitvoeren van een controle en een fluorbehandeling hoef je niet de hele speelgoedzaak leeg te kopen.

Tip 6: Laat je kinderen alleen de behandelkamer ingaan

Het allereerste wat ik leerde tijdens kindertandheelkunde op de opleiding was het behandelen zonder ouders.

Een ding is absoluut waar! Kinderen luisteren veel beter als de ouders er niet bij zijn. Ouders leiden de behandelaar vaak af zodat er minder contact is met het kind zelf.

Ouders geven vaak onbewust goed bedoelde adviezen al tijdens de behandeling die soms voor de behandelaar erg onhandig kunnen zijn.

Alleen als de behandelaar merkt dat het zonder jouw aanwezigheid echt niet gaat ga dan mee om de hand vast te houden, maar hou je vooral afzijdig van de behandeling.

Tip 7: Lieg nooit tegen je kind over de behandeling

Veel ouders hoor je vaak zeggen, wat de tandarts nu gaat doen doet heus geen pijn, of  van dat verdovingsspuitje voel je helemaal niets. 

Alsjeblieft laat dit soort opmerkingen achterwege. Voor een goed vertrouwen in de tandarts is het niet handig je hier als ouders in te gaan mengen. Je weet namelijk nooit van tevoren of iets pijn gaat doen of niet.

Mocht iets toch pijnlijk zijn en je hebt net verteld dat het geen pijn doet dan is het vertrouwen helemaal weg. 

Beter laat je dit aan de behandelaar over en die zal bij een goede aanpak ook nooit melden dat iets geen pijn gaat doen. Beter meld de behandelaar al tijdens de uitvoering of het vervelend kan aanvoelen of niet en dan kan het alleen maar meevallen.

Voor een kind wat nog nooit een behandeling heeft ondergaan bij de tandarts en wat misschien zijn eerste gaatje laat boren is een opmerking als dit van tevoren al verkeerd. Bij het woord pijn gaan er in een kinderhoofd meteen de alambellen rinkelen en zal het meteen angst opwekken.

Tip 8: Neem een knuffel mee

Wanneer de behandeling een beetje spannend is zal het een kindje misschien geruststellen als zijn of haar lievelingsknuffel mee mag.

Neem de knuffel op pop mee in de stoel en misschien kan de behandelaar de tell – show – do techniek toepassen.

Dan verteld hij of zij eerst wat ze gaan doen, dan laten ze het kort zien bij de knuffel en als laatst zal het bij het kindje precies zo gaan.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply