Een ware hype op het gebied van orthodontie zijn de doorzichtige beugels oftewel clear aligners.

Er wordt gesproken over een ware beugel trend en veel mensen die een stap naar een slotjes beugel te groot vonden durven nu wel een beugel te nemen.

Vooral de volwassenen lijken hiermee over de streep te gaan en wagen zich aan zo’n doorzichtige beugel.

In deze blog neem ik jullie mee in deze trend.

Wat is het precies?

Om tanden en kiezen te kunnen verplaatsen of schuiven in de mond heb je een bepaalde kracht nodig. Door deze kracht zal er eenzijds botafbraak rondom de wortel plaatsvinden maar anderzijds ook weer aangroeien. Op deze manier zullen er tanden en kiezen in de mond worden verplaatst.

In de beginjaren is er veel ontstaan op het gebied van tanden verplaatsen maar de meest bekende methode is altijd de bracket gebleven. Deze stalen blokjes worden op de gebitselementen vastgelijmd en hierin kunnen diverse diktes aan draad worden bevestigd. De diktes in draad bepaald de kracht die er op de gebitselementen wordt afgegegeven.

Veel mensen krijgen hier zo rond hun puber leeftijd mee te maken en wanneer de tandarts ziet dat het nodig is tanden rechter te zetten krijg je een doorverwijzing naar een orthodontist.

Sinds enkele jaren zien wij dat de orthodontisten er een nieuwe techniek bij hebben gekregen: die van de doorzichtige beugel.

Het is een doorzichtig plastic hoesje wat naar aanleiding van een gebitsafdruk op maat wordt gemaakt om de tanden steeds een beetje meer te corrigeren.

Het is een transparant, veerkrachtig dun bitje dat heel strak om de gebitselementen zit.

Door de flexibiliteit van het bitje is het mogelijk een of meerdere gebitselementen te verschuiven en zo de tandstand te corrigeren.

Een fijn ontwikkeling voor mensen die een zichtbare slotjes beugel echt niet zien zitten. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Sommige mensen spreken vaak van Invisalign maar dit is slechts een merknaam.

Wanneer je besluit om voor deze techniek te gaan, zal het begin bestaan uit controles en foto’s bij een orthodontist. Daarna worden er afdrukken gemaakt van het gebit om de op maat gemaakte bitjes voor je klaar te maken.

Clear aligners worden om de een a twee weken omgewisseld, waarbij ieder bitje voor een deel van de correctie zorgt.

Beugel per post

Een nog grotere hype op dit moment is om een beugel aan te schaffen zonder daadwerkelijk een orthodontist te bezoeken.

Met zelfgemaakte foto’s via de smartphone krijg je een door de orthodontist op maat gemaakt bitje thuis gestuurd.

Voor de tandheelkundige professionals is het een groot vraagteken of dit daadwerkelijk een goede techniek is.

Omdat ook niet altijd de ernst van de mondsituatie op deze manier goed in beeld wordt gebracht is een internetbeugel in veel gevallen niet de beste optie.

Effectiviteit van de doorzichtige beugels

Uit de onderzoeken van: Ke et al 2019 en Robertson et al 2020 is gebleken dat de behandeling met een doorzichtige beugel zeker effectief kan zijn.Wel is er een ander onderzoek van Papageorgiou et al 2020 dat concludeerde dat vaste beugels een beter tot langduriger behandelresultaat gaven dan clear aligners.

Er zijn geen resultaten beschikbaar of de behandeling met een doorzichtige beugel sneller gaat dan door middel van een andere beugel.

Over het algemeen lijken de vaste beugels wel effectiever te zijn als het gaat om complexe mondstanden zoals bijvoorbeeld een grote overbeet.

Pijn van de behandeling

Na zelf jarenlang in de orthodontiepraktijk te hebben gewerkt en na het zelf te hebben ervaren tijdens het dragen van een vaste beugel kan ik wel zeggen dat het in sommige gevallen ook pijnlijk kan zijn.

Het verplaatsen van de tanden doet zeer, maar ook moet je erg wennen aan de scherpe draadjes en brackets in de mond.

In dit opzicht lijkt een doorzichtige beugel een voordeel te zijn als het gaat om pijnbeleving.

Zeker in de eerste weken lijken patiënten met een clear aligner minder pijn te ervaren.

Ook lijkt dit te komen doordat er minder spanning, druk en gevoeligheid onstaat dan bij normale beugel.

Betere mondhygiëne

Een ander groot voordeel is dat je met een doorzichtige beugel de mond beter schoon kan houden.

Met een vaste beugel zit alles vast en kan dit erg de mondhygiene bemoeilijken. De doorzichtige beugels moeten evengoed veel uren gedragen worden maar kunnen eventueel met eten worden uitgedaan. Je kan daardoor beter je tanden schoon houden gedurende de dag.

Bij volwassene met een clear aligners waren uit onderzoek betere plakscores en pocketdieptes gevonden ten op zichte van mensen met een vaste beugel.

Deze doorzichtige bitjes moeten zelf natuurlijk ook goed worden schoon gehouden. Speeksel en bacterien kunnen ook voor ontsteking van het tandvlees zorgen.

Speciaal voor doorzichtige beugels en andere bitjes zijn reinigende bruistabletten of gels beschikbaar via de drogist of apotheek.

De beste keuze

Wat eventueel voor jou zelf de beste keuze is wanneer je besluit om de tanden rechter te zetten is het raadzaam om naar een erkende orthodontist te gaan. Jouw eigen tandarts kan een goede specialist adviseren bij jou in de buurt.

Afhankelijk van jouw mondsituatie, de ernst van het gebitsprobleem, kosten van de behandeling kan de orthodontist een deskundig advies geven wat de beste optie is.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!