Terug naar kennisbank

Wat is tongbeslag?

Tongbeslag is een term die wordt gebruikt om de ophoping van bacteriën, voedselresten, dode cellen en andere afvalstoffen op het oppervlak van de tong te beschrijven. Dit kan leiden tot een onaangename geur, bekend als halitose of slechte adem. Wanneer deze ophopingen niet regelmatig worden verwijderd door bijvoorbeeld tandenpoetsen of het reinigen van de tong, kunnen ze een voedingsbron worden voor bacteriën die zwavelhoudende verbindingen produceren, wat resulteert in een onaangename geur uit de mond.

Het tongbeslag kan verschillende kleuren hebben, variërend van wit tot geelachtig tot bruin, afhankelijk van factoren zoals voeding, mondhygiëne en bacteriële activiteit. Mensen met een slechte adem kunnen baat hebben bij het regelmatig reinigen van hun tong met een tongschraper of een zachte tandenborstel om het beslag te verwijderen en de groei van bacteriën te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat tongbeslag vaak een teken is van onvoldoende mondhygiëne en kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals tandvleesontsteking of een slechte spijsvertering. Regelmatig tandenpoetsen, flossen, mondspoelen en het reinigen van de tong kunnen helpen om slechte adem te voorkomen en de algehele mondgezondheid te bevorderen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!