Terug naar kennisbank

Wat zijn tonsil stones?

Tonsil stones zijn kleine witte brokjes van bacteriën, dood weefsel en voedselresten die zich kunnen vormen in de plooien van de amandelen in de keel. Ze ontstaan wanneer bacteriën, voedseldeeltjes en ander puin zich ophopen en verharden in de kleine openingen van de amandelen. Deze brokjes kunnen een onaangename geur veroorzaken, wat vaak resulteert in een slechte adem bij mensen die eraan lijden.

De aanwezigheid van tonsil stones kan leiden tot een chronische slechte adem (halitose), keelpijn, moeite met slikken en zelfs oorpijn. Hoewel tonsil stones meestal geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze wel ongemak veroorzaken en hinderlijk zijn.

Mensen die last hebben van een slechte adem en vermoeden dat tonsil stones de oorzaak kunnen zijn, moeten hun mondhygiëne verbeteren door regelmatig te spoelen met zout water, een goede mondhygiëne te handhaven en mogelijk een arts te raadplegen voor verdere behandelingsopties, waaronder het verwijderen van de amandelen in ernstige gevallen.

Gerelateerde onderwerpen:

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!