Eén van onze lezers vroeg ons of de kleurstoffen die in sommige mondwaters zitten je tanden kunnen verkleuren. Een interessante vraag, waar we graag eens nader op in gaan.

Het goede nieuws is dat we daar niets over hebben kunnen vinden. Het lijkt ook niet echt handig om je gebit te verzorgen met een product dat een gekleurde aanslag op je tanden achterlaat. Hoewel tandpasta’s en mondwaters tal van overbodige stoffen bevatten die wij liever niet in de mond nemen, maken de fabrikanten het nu ook weer niet zo bont. Je tanden poetsen en je mond spoelen doe je om je gebit en tandvlees gezond te houden. Bovendien ligt er vandaag de dag ook sterk de nadruk op het zo wit mogelijk houden van je tanden.

Waarom zitten er kleurstoffen in mondwater en kan dat kwaad?

Listerine, de moeder van alle mondwaters, werd ontwikkeld in 1879. Aan het eind van de 19e eeuw werden dranken en medicinale vloeistoffen nog niet in plastic verpakt, maar in glazen flessen. Omdat glas doorzichtig is, maakte men het mondwater visueel aantrekkelijker door sprekende kleuren. Hoewel Listerine al decennialang in plastic flessen wordt verkocht, zijn de verschillende kleurtjes kenmerkend gebleven voor Listerine mondwater. Omdat het blijkbaar zo hoort, voorzien ook veel andere fabrikanten hun mondwaters van een fel kleurtje in een doorzichtige plastic fles.

In de Verenigde staten en Europa is het gebruik van additieven, zowel voor voeding als voor verzorgingsproducten, strikt gereguleerd. Dat geldt ook voor kleuradditieven, die vandaag de dag te vinden zijn in een breed scala aan consumentenproducten. Ze hebben geen ander doel dan een product visueel aantrekkelijk maken. De moderne, synthetische kleurstoffen worden al meer dan een eeuw veilig geoordeeld voor het gebruik in voedsel en cosmetica. Een enkele keer sneuvelt er één, zoals onlangs de witte kleurstof titaandioxide verboden is voor gebruik in voedingsmiddelen. 

Zijn kleurstoffen in mondwater nodig?

Hoewel kleurstoffen in mondwater je tanden niet rood of blauw zullen maken, geven wij de voorkeur aan mondwater zonder overbodige chemicaliën. Aangezien kleurstoffen geen ander doel hebben dan het mondwater op te leuken en in de supermarkt op te vallen in hun transparante fles, kan het heel goed zonder.

Mondwater verdwijnt in een donker gat, te weten je mond, en na het spoelen spuug je het uit en verdwijnt het in het riool. Wij vinden dat in de tussentijd, tijdens het spoelen, alle ingrediënten gericht moeten zijn op het beschermen van je gebit, het verzorgen van je tandvlees en bevorderen van het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Kleurstoffen dragen daar helemaal niets aan bij.

Mondwater zonder kleurstoffen

Zie je net als wij niets in overbodige chemicaliën in je mond? Er zijn voldoende mondwaters te koop op basis van milde en natuurlijke ingrediënten, die geen overbodige kleurstoffen bevatten. Bijvoorbeeld JuliBrite Whitening mondwater en MiBrush mondwater en PerioBrite mondwater.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!