tandenpoetsen

Dat tandenpoetsen moet leuker!

Ik weet niet hoe het met jullie zit? Maar dat tandenpoetsen vind ik niks aan.

Het moet altijd gebeuren op de momenten dat je haast hebt of eigenlijk veel te moe bent.

Nu weet ik als mondhygieniste natuurlijk hoe uitermate belangrijk het is om dit dagelijks goed te doen, maar toch zijn er van die momenten dat ik er helemaal geen zin in heb.

Daarom ben ik eens gaan uitzoeken hoe we met z’n allen dat poetsen leuker kunnen maken. Ook zal ik daarin specifiek tips geven om kinderen te helpen bij het leuker vinden van de gebitsreiniging.

Tip 1: Een nieuwe draai eraan geven

Tandenpoetsen is gewoon saai! Daar kunnen we lang of kort over zijn. Je weet waarom je het doet en waar het voor nodig is, maar leuk?! Nee.

Ik kan namelijk veel leukere tijdsbesteding bedenken ookal kost het maar max 3 minuten van je tijd. 

Helaas zie ik nog altijd dat het tandenpoetsen zo’n ritueel is bij mensen wat altijd snel en haastig gebeurt en dat is jammer! Je gebit zal je dankbaar zijn na een grondige schoonmaakbeurt.

Mijn tip naar jou.. Zorg eens voor vernieuwing. Jarenlang poetsen met dezelfde tandenborstel en smaak tandpasta geeft een sleur.

Maak het jezelf leuk door een flitsende nieuwe elektrische tandenborstel te kopen met een digitaal scherm waarin je scores bij kan houden. Of koop is een tandpasta in een vreemde smaak! Tandpasta hoeft niet altijd mintsmaak te hebben, maar probeer eens een kruidensmaak  als kaneel of ga voor iets speciaals als bijvoorbeeld Gin Tonic smaak.

Vervang regelmatig je tandenborstel en kijk wanneer de haren vreemd gaan staan. Door steeds een schone tandenborstel te gebruiken wordt je gebit ook veel schoner aangezien oude tandenbostels een bron zijn van bacterien.

Tip 2: Muziek luisteren of een podcast tijdens het poetsen

Maak van het tandenpoetsen tegelijkertijd een moment waarin je even tot rust kan komen. Zet een lekker rustgevend muziekje op voor het slapengaan of begin de dag met een lekker swingnummer. Je zult energiek je dag beginnen en voor je het weet zijn de minuten van tandenpoetsen omgevlogen.

Podcasts zijn ook altijd leuk om naar te luisteren. Je kan een onderwerp kiezen wat je leuk vind en terwijl je jouw tanden een grondige poetsbeurt geeft kan je door de badkamer lopen en luisteren tegelijk. Of je gaat lekker rustig in de luie stoel zitten en kijkt eens naar buiten terwijl je wat om je heen poetst hier en daar.

Hoe jouw ritueel ook is, zorg dat het een ritueel wordt wat bij je past en zorg dat je deze mindful en bewust doet zonder te haasten. Tandenpoetsen is een onderschat onderdeel van onze verzorging maar zo belangrijk!

Tip 3: Een andere wending

Ik hou nou eenmaal van nieuwe dingen en deze tip zal je vast leuk vinden om uit te proberen. Tandpastatabletten, voor mij was het nieuw en ik vind het heerlijk! Naast dat ze vaak lekker smaken, poetsen ze je tanden super glad en geeft het een totaal andere beleving aan het poetsen.

Knabbel op een tabletje en verdeel het in je mond. Je zal merken dat je veel minder ellende ervaart dan met normale tandpasta. Denk aan klodders die van je borstel afvallen op je kleding of wasbak, het geeft veel minder geklieder. Als alles verdeelt is in je mond kan je gaan beginnen met poetsen en het ene tabletje zal meer of minder gaan schuimen dan de andere.

Het is duurzaam, bevat vaak geen chemisch irriterende stoffen en het is hip! Neemt ook minder plek in beslag als je op reis bent.

Tip 4: Gebruik maken van apps op je telefoon

Voor zowel kinderen als volwassenen zijn er speciale applicaties voor je telefoon beschikbaar. 

Naast speciale timers die een schema weergeven hoe je moet poetsen in welk deel van je mond kan je ook bijhouden hoelang je gepoetst hebt.

Voor kinderen zijn de apps wat interactiever en met leuke figuurtjes. Tevens kan je ervoor kiezen een elektrische tandenborstel te kopen die een koppeling maakt naar de app van je telefoon. Hiermee kan je nog veel meer je eigen poetsgedrag in beeld brengen en kan je het met je mondhygienist bespreken. 

Ook zijn er apps die je helpen herinneren iedere dag dat je niet moet vergeten te flossen of poetsen!

Tip 5: Maak er een beautyritueel van

Maak van de avond poetsbeurt een spabehandeling, dit wordt jouw me -time moment! Dat is iets waar veel volwassenen erg veel behoefte aan hebben maar waar ze zichzelf de tijd niet voor gunnen. 

Koop een heerlijk geurend gezichtmasker of peeling en laat het intrekken terwijl jij je tanden grondig poetst. Verwen jezelf met producten en je zal zien dat tandenpoetsen leuker zal zijn!

Meestal moeten deze producten een aantal minuten intrekken en zal het precies ingewerkt zijn als je klaar bent met poetsen. Je zal jezelf als herboren voelen na dit me- time moment.

Tips om kinderen te helpen het poetsen leuker te vinden

Tip 1: Zing een poetslied

Je hebt speciale liedjes om het tandenpoetsen 2 minuten vol te houden. Naast dat kinderen liedjes zingen en luisteren gezellig vinden zal het de poetsbeurt een stuk gezelliger maken. Op Youtube zijn speciale poetsliedjes te vinden waarbij ook afgebeeld wordt hoe te poetsen.

Tip 2: Vertel een verhaaltje bij het poetsen

Wanneer kindjes nog klein zijn kan een verhaaltje helpen om het poetsen te stimuleren. Zo is het misschien leuk om op zoek te gaan naar prentenboeken over tandenpoetsen, tandartsbezoek of wisselen. Kinderen houden van herkenning en het zal zeker helpen om het leuker te maken.

Tip 3: Vertellen wat je allemaal wegpoetst

Vertel wat je allemaal poetst en wegpoetst, hier een sperzieboontje daar een broodkruimel. Herhaal wat het kind gegeten heeft en zoek het op tussen de tandjes en kiesjes. Ook kan je zeggen dat de mond een carwash is en de autootjes gewassen moeten worden, dit zal kleine jongetjes zeker aanspreken.

Tip 4: Samen tegelijkertijd poetsen met kind

Tell -show- do is een techniek die wij bij kinderen tijdens kindertandheelkunde vaak hanteerden. Eigenlijk kan je dit bij veel situaties met kinderen toepassen en zeker bij het poetsen kan het handig zijn.

Vertel wat je gaat doen, laat het in je eigen mond zien en doe het daarna samen na.

Tip 5: Beloningssysteem

Voor de die-hards die het poetsen echt niet leuk vinden kan dit wel goed werken. 

Maak een poster en werk volgens een sticker systeem. Succes gegarandeerd!

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply