Hyaluron als werkzame stof

Hyaluron als werkzame stof

Toen ik nog in de luxe cosmetica branche werkte hoorde ik voor het eerst over de stof hyaluron of hyaluronzuur.

Mij werd verteld dat deze stof uitstekend werkte in gezichtsverzorging om ouderdom tegen te gaan. Het zou goed werken tegen rimpels en fijne lijntjes.

Maar de laatste tijd komen er steeds meer verhalen over hyaluron in mondverzorging. Het leek mij leuk om me eens te verdiepen in de voordelen die deze stof heeft.

Lichaamseigen stof

Hyaluron komt van nature voor in ons menselijk lichaam, maar in het bijzonder geconcentreerd in de buitenste laag van ons tandvlees. De reden daarvan is dat het nodig is voor het herstel van dit weefsel.

Hyaluronzuur is een glucosaminoglycaan, een polysaccharide ( een suiker) die in het lichaam hoort. Het komt ook voor in botten, pezen en gewrichten.

Het is nodig om vocht vast te houden in onze huid of weefsels. Helaas wordt hyaluronzuur steeds meer afgebroken naarmate je ouder wordt. Waarschijnlijk ook de reden dat ouderen vaker te maken hebben met diverse mondproblemen.

Om hyaluron te kunnen toepassen in producten voor de mond wordt alleen gebruik gemaakt van hyaluron in een hoog moleculair gewicht. Want dit zorgt voor een maximale hechting aan het slijmvlies.

Hyaluron wordt op een biotechnologische wijze geproduceerd uit niet dierlijke stoffen en is dan heel zuiver.

In tegenstelling tot  hyaluronmolecuul wat in cosmetica gebruikt wordt is het molecuul voor oraal gebruik een stuk kleiner.Hierdoor kan het in de mucosa ( weefsel in de mond) dringen en kan het zorgen voor een wondhelingsproces.

Waarvoor kan het worden gebruikt?

Voornamelijk wordt Hyaluron gebruikt voor zijn helende en herstellende werking. Ook heeft het een ontstekingsremmende functie en zorgt het ervoor dat zwelling afneemt.

Ook kan het worden gebruikt voor het verlichten van pijn, het reguleert de doorlaatbaarheid van cellen zodat het binnendringen van slechte micro organismen (bacteriën) wordt tegen gegaan.

Tevens heeft hyaluron een bloedstelpende werking.

Eigenlijk betekend het dus dat deze stof ontzettend veel voordelen bied voor het gebruik in mondverzorging.

Voor wie is het geschikt?

Omdat deze stof ook in ons eigen lichaam voorkomt is het een hele veilige en geschikte stof voor veel mensen. Denk ook aan kwetsbare mensen als kinderen, zwangeren en ouderen.

Omdat er geen bijwerkingen zijn gevonden van deze werkzame stof en er geen contra-indicatie is bij het gebruik van andere medicijnen kan iedereen het dus goed gebruiken.

Wanneer kunnen we het gebruiken in de mond?

Omdat bij  veel mondproblemen vaak weefsel is aangetast kan het bij diverse situaties worden toegepast.

Denk aan ontsteking van het tandvlees ( gingivitis), het afbreken van het kaakbot rondom gebitselementen ( parodontitis), aften en andere wondjes in de mond.

Mensen die last hebben van mondbranden, de gevoeligheid bij terugtrekkend tandvlees, weefselherstel net na het zetten van een implantaat of juist bij ontsteking rondom een implantaat. Gevoeligheid van het tandvlees na het zetten van een beugel of juist na het trekken van een kies of bij een chirurgische behandeling. Maar ook bij wondjes in de mond door een prothese kan voor deze werkzame stof worden gekozen.

Het verschil met chloorhexidine

Chloorhexidine is een stof die vaak in mondverzorgings producten wordt gebruikt voor de antibacteriele werking. Daarom werd deze stof vaak gebruikt bij mensen met de hierboven genoemde klachten.

Verschil is dat chloorhexidine de aanval remt van bacterien en deze doodt, hyaluron versterkt de verdediging tegen bacterien van buitenaf en helpt juist de weefsels sterker te maken.

Voor beide stoffen valt dus wat te zeggen en hebben hun voordelen om te gebruiken in mondverzorging.

Ook zie ik dat er producten op de markt komen met beide stoffen in hetzelfde product.

Hyaluron voor dentaal gebruik.

Er bestaan supplementen met hyaluron als werkzame stof en kunnen dagelijks worden ingenomen. Ook heeft het dan andere voordelen voor de rest van ons lichaam. Helaas is wel bekend dat wanneer je stopt met het innemen de effecten dan verdwijnen. Het effect is dus tijdelijk.

Voor het gebruik in de mond zijn er sprays, mondspoelmiddelen en gels beschikbaar.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply