Lachen zonder tanden

Wanneer je tanden of kiezen gaat verliezen zal de tandarts overleggen wat de beste opties zijn en waaruit je kan kiezen.

Iedere gebitssituatie is anders en zo is er vaak voor iedere mond een passende voorziening.

Wanneer je tandenloos dreigt te raken is dat voor veel mensen een vervelende situatie.

Vaak komt er ook een schaamtegevoel bij kijken wat voor veel onzekerheid kan zorgen.

Gelukkig is de tandheelkunde erg innovatief en zijn er diverse uitneembare en niet uitneembare prothesen.

Een kunstprothese

Veel mensen zijn bang dat een kunstgebit erg nep over komt en dat men direct ziet dat het kunsttanden zijn. Vandaag de dag zijn de prothesemakers zo kundig dat het nauwelijks opvalt dat het om een kunstgebit gaat.

Zelfs ik moet soms bij sommige patiënten goed kijken voordat ik het doorheb.

Vaak zal de protheticus een foto maken van je eigen tanden en kiezen, zo kunnen ze zien welke vorm en kleur die hebben en zal het voor mensen daarna minder snel oppassen. Natuurlijk mag je hierin ook zelf je mening geven en kan je bijvoorbeeld kiezen voor wittere tanden.

Maar pas op! Wanneer tanden te licht zijn zal het eerder opvallen dat het om een kunstgebit gaat.

De tandprotheticus zal in overleg met de tandarts een prothese maken en wanneer de tanden getrokken zijn krijg je ook nog even een tijdelijke prothese totdat de eigen prothese klaar is.

De tandarts zal vooraf het aanmeten ook nog adviseren in het eventueel nemen van een prothese op implantaten een zogenoemde klikprothese. Wanneer de kaakhoogte niet voldoende houvast geeft aan de uitneembare prothese kunnen implantaten zorgen voor extra kauwkracht en houvast.

Een Frame

Als je niet al de eigen dentitie verliest maar slechts een aantal tanden of kiezen kan je ook een frame krijgen.

Deze uitneembare voorziening kan met of zonder haakjes worden verkregen. De meest gekozen frames hebben metalen haakjes wanneer je het frame tegen de eigen tanden aanklikt. Wanneer het om bijvoorbeeld slechts een tandje gaat kan je ook alleen een kunststof frame nemen.

Deze blijven vaak wel wat minder goed zitten gedurende de dag.

Etsbrug

Als je liever geen uitneembare voorziening wilt voor het vervangen van enkele gebitselementen kan je ook kiezen voor een etsbrug. De mondsituatie moet hiervoor wel geschikt zijn en zo moeten er goed buur elementen zijn om de brug aan te bevestigen.

Ook hierin zijn de technieken erg verbeterd en kan de tandarts een passend advies geven.

Mondhygiëne bij een kunstgebit of frame

Veel mensen denk dat wanneer je geen eigen dentitie meer hebt, je ook niet meer hoeft te poetsen.

Het lijkt makkelijk zo’n kunstgebit of frame maar je zal ook zeker mondhygiëne moeten uitvoeren om de mond gezond te houden.

Kunstgebit

Het schoonhouden van een kunstgebit is erg belangrijk om ontstekingen van de weefsels in de mond te voorkomen.

Op een kunstgebit gaat net zo goed  bacteriële plak en vuil hechten die een vieze adem kunnen geven of aanslag op het kunstgebit.

Een slecht onderhouden kunstgebit kan namelijk zorgen voor schimmelinfectie in de mond of mondhoeken.

Hoe doe je dat?

Een kunstgebit reinig je met een speciale prothese reiniger, deze is harder dan een normale tandenborstel en heeft speciale hoeken en afronding van de haren zodat je in alle gleufjes kan komen.

Het reinigen van het kunstgebit doe je bij voorkeur met een zacht reinigingsmiddel speciaal voor protheses. Tandpasta is veel te schurend voor het materiaal van het kunstgebit en kan juist zorgen voor aanhechting van nieuw vuil doordat er kleine krasjes op ontstaan.

Vaak zijn deze reinigers die je koopt bij de apotheek of drogist ook voorzien van een antibacteriële werking en een smaakje.

Anders volstaat het poetsen met groene zeep of handzeep ook.

Naast het reinigen van de prothese is het ook belangrijk de mondholte te reinigen met diverse producten.

Je kan de tong schoonmaken met een tongschraper, dit is beter dan het gebruik van een tandenborstel. Hiermee verplaats je de plak en kan je kleine beschadigingen maken op de tong.

En spoelmiddel of mouse om de mondholte te reinigen en te verfrissen maakt het helemaal af.

Bewaren van een prothese

Hier is de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan, en zo bleek dat het droog wegleggen van de schone prothese de allerbeste manier is om de prothese op te bergen.

Eerst goed schoonmaken en dan droog wegleggen in een bakje voor protheses die ook zorgt voor ventilatie.

Het laten weken in een bakje water is niet meer het advies omdat er dan een glibberige laag kan vormen waar veel bacteriën in gaan zitten.

Het schoonmaken van een frame

Eigenlijk is het reinigen van een frame een beetje hetzelfde als die van een prothese. Je kan tevens een prothesereiniger gebruiken om het te poetsen. Het liefst ook weer met een middel wat daarvoor speciaal bedoelt is en niet met een normale tandpasta.

Heel belangrijk is de plek waar het frame tegen de tanden aanzit extra te poetsen. Hier blijft het eten vaak extra lang zitten en kan het zorgen voor wortel cariës. Wat extra aanstippen met fluoride tandpasta of het gebruik van een spoelmiddel kan helpen om gaatjes te voorkomen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply