Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort een nieuwe pandemie?

Veel artsen en orthomoleculair therapeuten zien steeds vaker mensen met een flink tekort aan vitamine B12.

Wanneer je een tekort hebt aan deze vitaminesoort kan je dat op een gegeven moment gaan merken aan je gezondheid. Er ontstaan diverse klachten in je lichaam, maar ook je mondgezondheid heeft hieraan te leiden.

B12 tekort wordt door sommige wetenschappers al omschreven als de nieuwe pandemie, maar wat is hiervan dan precies te reden?

In deze blog zal ik jullie dieper meenemen naar de oorzaken van een B12 tekort en wat voor effect dit zal hebben op zowel de algehele gezondheid als je mond

Waarom hebben zoveel mensen een tekort?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine wat door de mens voornamelijk wordt opgenomen uit vlees. We kunnen deze stof niet zelf aanmaken en rundvlees is een grote bron van deze vitamine en vooral de dierlijke producten bevatten het zoals gevogelte, eieren, vis en schelpdieren.

Veganisten en Vegetariërs lopen een groter risico op het krijgen van een B 12 tekort.

Deze levensstijl waarin er geen of weinig dierlijke producten worden gegeten en gedronken is zeker de laatste jaren zeer populair. Echter hebben niet alle vleesvervangers voldoende B 12 erin zitten. Een ander nadeel in onze voedselketen is dat koeien zelf ook niet altijd voldoende vitamine B 12 binnenkrijgen via gras. Wanneer dieren in massa stallen worden gehouden en voornamelijk binnen zullen zij deze stof niet binnenkrijgen. Gelukkig is er meer over bekend en geven de boeren deze dieren vaak extra B 12 injecties of in het voer.

Biologisch vlees is dus voor een betere voedingsstof opname uit vlees een betere optie.

Andere redenen voor dit tekort kunnen zijn: medicijngebruik zoals bijvoorbeeld maagzuurremmers (Omeprazol-Nexium) of diabetesmedicatie ( Metformine), maar ook een erfelijke verstoorde opname door een genmutatie.

Is er een relatie tussen Covid en B 12 ?

Stress is een grote boosdoener om een tekort aan B 12 tekort te krijgen, de stress zorgt voor een minder goede b12 opname in het lichaam.

In de afgelopen periode hebben veel mensen stress ervaren in deze drukke en angstige periode.

Ook is er inmiddels bekend dat het krijgen van Corona zelf en de nasleep Long Covid ook effect heeft op ons lichaam wat betreft vitaminetekorten.

Mensen met Long Covid hebben vaak een ijzer tekort en deels  ook Vitamine B 12.

Wat zijn de gevolgen voor ons lichaam bij een B12 tekort?

Mensen kunnen soms heel lang doorlopen met een tekort en klachten sluimeren vaak heel lang door. Veel gehoorde klachten zijn bijvoorbeeld : een slecht geheugen, ontzettend vermoeidheid zijn, gezicht is vaak bleek, geen stralende oogopslag. 

Een tekort heeft een groot effect op onze stemming en nachtrust. 

Deze Vitamine is een stof die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goede prikkelverwerking en functie van de hersenen.

Veel klachten lijken ook op ouderdomsklachten zoals vaker struikelen, spierslapte en last van gewrichten.

Maar ook duizeligheid, het gevoel snel flauw te vallen, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen kunnen een teken zijn.

Oudere mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een B12 tekort. Hun maagsappen lopen terug dus er is een minder goede vertering en opname van deze vitamine.

Vaak hebben mensen het idee dementerend te worden.

Je ziet daarom dat veel ouderen in de verpleegtehuizen extra vitamine B 12 krijgen toegevoegd aan hun medicatielijst om de klachten van het ouder worden wat te verminderen.

Welke effect heeft een vitamine B 12 op de mondgezondheid?

Te weinig vitamine B 12 kan er toe leiden dat de slijmvliezen in de darmen zich minder goed herstellen met alle gevolgen van dien, maar ook zitten deze slijmvliezen in je mond, waardoor je gevoeliger wordt voor aften of een brandend gevoel op de tong.

Het tandvlees kan vaak bleek zien en een minder goede doorbloeding hebben. Tandvleesproblemen liggen dus op de loer en kan sneller ontstaan wanneer je een tekort hebt aan deze stof.

Het tandvlees laat immers zien als het niet zo goed met je gaat.

Kunstmatig Vitamine B 12 innemen?

Het beste is een vitamine supplement te kiezen waar minimaal 3000ug in zit. Ook is het belangrijk een supplement te kiezen waar zoveel mogelijk natuurlijke bijstoffen in zitten, dit komt de opname van het vitamine zelf ten goede.

Uit ervaringen van de laatste jaren is bekend dat de beste opname van deze vitamine is via een zuigtablet.

Wat bekend is van deze B vitamine soort is dat je eigenlijk niet echt een overdosering van kunt krijgen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply