Waar geeft deze mondhygiënist geld aan uit?

Waar geeft deze mondhygiënist geld aan uit?

Ik weet niet wat het is maar het is enorm interessant wat ik verdien. Het zal ongetwijfeld aan onze tarieven in de mondzorg liggen. Ik ben inmiddels de tel kwijt geraakt van het aantal sneren dat ik krijg over mijn vermeende salaris. Men lijkt te vergeten dat er ook nog onkosten zijn en dat ik niet de enige ben die betaald wordt van het behandeltarief. Ook moet ik het horen als de tandarts eens een keertje op vakantie is of een nieuwe auto heeft. Ik word er een beetje moe van. Maar goed, als je het echt wil weten…ik zal vertellen wat ik doe met mijn geld.

Jong geleerd….

Net als jij heb ik ook gewoon de kosten die horen bij het leven. Doordat ik al op mijn 21e ging werken en mijn man (toen nog vriend) een vaste baan had, kon ik toen al een hypotheek afsluiten. Even ter goede orde; ik ging op mijn 21 in de mondzorg werken, maar ik werkte al vanaf mijn 14e. Dat begon met besjes plukken en oppassen. Daarna werkte ik aan de lopende band, voor een schoonmaakbedrijf, in de horeca en in de thuiszorg. Dat deed ik naast vrijwilligerswerk (dat ik nog steeds doe). Dit huis heb ik op mijn 40e afbetaald en dat huren mijn schoonouders voor een zachte prijs.

Van loondienst naar ondernemer

Na mijn post-hbo trouwde ik en werd al snel op mijn 28e onze dochter geboren. Ik ben toen wat minder gaan werken. Dat betekent dat ik nog maar in twee praktijken ging werken in plaats van drie. Na een poosje begon het toch te kriebelen en zag ik de kans om ook wat meer vanuit huis te werken. Ik begon mijn eigen onderneming en startte naast loondienst een eigen praktijk. Vanuit huis kon ik bijvoorbeeld stukken voor websites schrijven. En zoals je ziet, doe ik dat nog steeds. Alhoewel ik mijn eigen praktijk heb verkocht en wederom me voor meerdere praktijken inzet, nu als zzp’er. Naast het werk in de praktijk ben ik mijn vak steeds meer gaan verbreden.

Ontwikkelen

Om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen helpen, kom ik er steeds meer achter hoeveel werelden er nog zitten achter hetgeen ik op de opleiding heb gehad. Hoe alles met elkaar in verbinding staat. Dus ik probeer zoveel mogelijk kennis op te doen. Dit doe ik via boeken, cursussen, trainingen, congressen, netwerken, opleidingen, internet, vergaderingen, verenigingen enzovoorts. 

Bewegen

Naast mijn werk en naast het verder ontwikkelen van mijn kennis en kunde ga ik veel naar de sportschool. Dit is echt een must. Want van het voorovergebogen zitten, kreeg ik direct na het afstuderen al klachten. Daar ben ik absoluut niet de enige mondzorg professional in. We lopen allemaal massaal bij de fysiotherapeut. Door flink te sporten en met mijn hond te wandelen zorg ik voor een goede doorbloeding en voor versteviging van mijn spieren en dit voorkomt hoofdpijn en immobiliteit. 

Vakantie?

Dus daar gaat mijn geld naar toe. Gewoon naar een onderkomen, mijn gezin, gezond eten, mijn ontwikkeling en beweging. Of ik op vakantie ga? Ja hoor, we gaan regelmatig op zomervakantie. Soms ook niet. Dit jaar gaan we ook niet want de prijzen zijn me nu echt te hoog. Vorig jaar zijn we wel geweest, maar de twee jaren daarvoor ook niet. Ja, een weekendje weg, dat zijn we nog wel geweest. Verder heb ik tussen kerst en oud-en-nieuw vrij. Meestal blijven we dan ook gewoon thuis.

Natuurlijk gaan we ook wel eens de deur uit. We houden van het theater. We gaan een paar keer per jaar graag naar een voorstelling. Uiteten vinden we ook fijn en dat doen we meestal op een verjaardag. We bezoeken ook nog wel eens een museum, een cabaretfestival en heel soms een pretpark of concert. Cultuur snuiven vinden we belangrijk.

Geen uitgave aan luxe

Waar ik eigenlijk zo min mogelijk geld aan uitgeef zijn zaken als auto’s, make-up, kapper, schoonheidsspecialist en kleding. Het is wel eens nodig maar ik vind het echt luxe. 

Sparen en investeren

Voor de rest spaar ik. Binnenkort gaat wel onze tuin op de schop zodat ik er minder tijd mee kwijt ben. Dat is echt wel een hoop geld, maar ik zie dat ook echt als een investering. 

Dus tja, zo heel spannend is het allemaal niet, vrees ik.

 

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply