Tandpasta tabletten zijn een duurzaam alternatief voor de traditionele tandpasta in plastic tubes. Om een aantal redenen worden ze steeds populairder:

  • Tandpasta tabletten zijn milieuvriendelijk. Traditionele tandpasta bestaat voor een groot deel uit water, dat eigenlijk onnodig vervoerd wordt. Bij tandpasta tabletten gebruik je het water uit je kraan.
  • Tandpasta tabletten worden doorgaans geleverd in blikjes of glazen potjes. Ook de navullingen worden geleverd in plastic-vrije verpakkingen. Het verminderen van plastic verpakkingen draagt bij aan een duurzamere levensstijl.
  • Tandpasta tabletten zijn gemakkelijker te vervoeren. Ze zijn compact en gemakkelijk mee te nemen op reis of onderweg.

In principe werken tandpasta tabletten even goed als gewone tandpasta, op voorwaarde dat je regelmatig en correct poetst. Wat niet wegneemt dat er tandpasta en tandpasta is. Net als bij traditionele tandpasta is de ene tandpasta in tablet-vorm beter voor je mondgezondheid dan de andere. Dit is afhankelijk van de ingrediënten. Vanwege het aspect van duurzaamheid is er bij tandpasta tabletten over het algemeen wel meer aandacht voor natuurlijke ingrediënten en het weglaten van schadelijke chemicaliën dan bij traditionele tandpasta.

Om je te helpen met de juiste keuze hebben wij deze Top 5 van de beste tandpasta tabletten voor je samengesteld.

1. JuliBrite Tandpasta tabletten

beste tandpasta tabletten

JuliBrite Tandpasta tabletten staan met recht op nummer 1 van deze Top 5. Bij deze tandpasta staat het reinigen van je gebit, het voorkomen van tandbederf en het versterken van het tandglazuur voorop. JuliBrite tandpasta tabletten bevatten het mineraal HAP (hydroxyapatiet), waarvan ook onze botten en tanden zijn gemaakt. Dat is een veel natuurlijkere en lichaamseigen manier om je tandglazuur te herstellen en te versterken dan fluoride, dat de tanden harder maakt door de moleculaire structuur te veranderen.

Ook de natuurlijke zoetstof xylitol heeft een belangrijke functie in het beschermen van je gebit. Xylitol maakt het de schadelijke mondbacteriën lastig om zich als tandplak aan je tanden te hechten. Dat remt de vorming van tandplak en tandsteen af, wat natuurlijk goed is voor het behoud van je gebit en de gezondheid van je tandvlees. Bovendien neutraliseert xylitol de zuurgraad in de mond. Dat komt zowel het natuurlijke evenwicht van de mondflora  als de remineralisatie van het tandglazuur door HAP ten goede. Tot slot heeft xylitol een frisse, koele smaak.

JuliBrite Tandpasta tabletten hebben nog een bonus: ze herstellen de natuurlijke witte kleur van je gebit.

En dat allemaal met natuurlijke en volkomen mondvriendelijke ingrediënten. JuliBrite tandpasta tabletten zijn vrij van nare chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulaat), parabenen, conserveermiddelen en kunstmatige kleur- of smaakstoffen.

JuliBrite Tandpasta tabletten gebruik je als volgt: je neemt één tablet in je mond en kauwt daar tien seconden op. Dan maak je je tandenborstel nat en poetst vervolgens je tanden zoals gebruikelijk, gedurende twee minuten.

2. Smyle Tandpasta tabletten

Ook Smyle Tandpasta tabletten zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. Maar in plaats van xylitol zijn de tabletten gezoet met sorbitol, dat niet de gunstige effecten op je gebit heeft als xylitol. Wel zijn verschillende plantaardige ingrediënten toegevoegd zoals eucalyptus, aloë vera. Die verzorgen je tandvlees en geven een prettige frisse smaak. Smyle Tandpasta tabletten koop je in een flesje met voldoende tabletten voor ruim 1 maand. Hierna kun je de in papier verpakte navullingen kopen.

Smyle Tandpasta tabletten zijn zowel verkrijgbaar in een fluoride-variant als in een fluoride-vrije versie. Die bevat net als onze nummer 1 het lichaamseigen mineraal HAP om je tandglazuur te versterken. Bovendien is er een Kids-versie voor kinderen tussen 4 en 12 jaar oud. Die hebben een aangepast fluoride-gehalte en een milde, zoete mintsmaak.

3. Denttabs Tandpasta tabletten

Voor de liefhebbers van smaakjes zijn er Denttabs tandpasta tabletten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken zoals mint, citroen en kaneel. Daarnaast zijn er verschillende varianten: met en zonder fluoride en speciale kindertandpasta tabletten. Om te beginnen koop je ze met een bewaarblikje, waarna je vervolgens de navullingen kunt kopen.

4. CHOOSE Tandpasta tabletten

Ook CHOOSE tandpasta tabletten zorgen net als traditionele tandpasta voor een schoon gebit, gezond tandvlees en een frisse adem. Je kunt beginnen met de Starter Box, die een bamboe blikje, een katoenen zakje en uiteraard de tandpasta tabletten bevat. De hoeveelheid tabletten varieert van voldoende voor een maand tot maar liefst 12 maanden. Na het startpakket koop je grotere of kleinere navul-verpakkingen. Het merk verkoopt bijbehorende bamboe tandenborstels.

5. Happy Tabs Tandpasta tabletten

Tot slot Happy Tabs Tandpasta Tabletten. Ze worden verkocht in glazen potjes met 80 tabletten en ook bij Happy Tabs kun je daarna navullingen kopen. Er zijn verschillende varianten, om te beginnen met en zonder fluoride. Dan is er nog de keuze tussen Fresh Mint en Mint Charcoal voor extra witte tanden. De Starter Set bevat Fresh Mint tandpasta tabletten in het “forever potje”, een navulverpakking Fresh Mint tandpasta tabletten (ongeveer 120 tabletten) en een bamboe tandenborstel.

Bijzonder zijn de Happy tabs Mondwater tabletten, verkrijgbaar als 180 tabletten in een glazen “forever potje” die eeuwig meegaat. Met de tabletten heb je voor 6 maanden mondwater, waarmee je maar liefst 6 plastic flessen bespaart. Uiteraard zijn mondwater tabletten ook veel gemakkelijk meenemen op reis. Let op: de tabletten bevatten wel fluoride.

Tot slot

We hopen dat je met deze Top 5 beste Tandpasta tabletten bent geholpen om voor jou de juiste keuze te maken. Uiteraard is dat afhankelijk van je persoonlijke behoeften en je budget. De keuze voor tandpasta tabletten in plaats van traditionele tandpasta uit een tube is, onafhankelijk van het merk, in ieder geval een duurzame keuze.

Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om je gebit goed te verzorgen, ongeacht welke tandpasta je ook kiest. Door twee keer per dag gedurende 2 minuten te poetsen, elke dag te flossen en regelmatig de mondhygiënist en de tandarts te bezoeken, onderhoud je je gebit en voorkom je ernstige gebitsproblemen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!