We kregen een vraag van iemand die last had van slijmerige witte sliertjes in de mond. Het lijkt erop dat dit verschijnsel steeds meer voorkomt. Alle reden om eens te kijken wat die witte velletjes zijn en vooral: hoe je er van af komt.

Witte sliertjes of velletjes

Witte sliertjes of velletjes aan de binnenkant van je mond is loslatend weefsel uit je mondslijmvlies. Het is een onschuldig ongemak dat geen pijn doet. Sommige mensen ervaren het als onsmakelijk en vervelend. Los daarvan is het natuurlijk ook niet echt de bedoeling dat de cellen van je mondslijmvlies in zo’n snel tempo worden afgestoten. Niet zo gek dat mensen vragen hoe ze van die witte sliertjes verlost kunnen worden.

Allergisch of overgevoelig voor chemicaliën

Je mondslijmvlies is een teer weefsel, waarvoor sommige chemicaliën te agressief zijn. Ze lossen het oppervlak van je mondslijmvliezen op, dat vervolgens loslaat.

Eén van de chemicaliën die vaak genoemd worden in dit verband is fluoride, dat in heel veel tandpasta zit. Ook genoemd worden sommige whitening tandpasta’s. Mensen die de “normale” variant van een bepaald merk goed verdragen, krijgen van de whitening variant wel last van witte sliertjes.

In de meeste tandpasta’s en mondwaters zitten nog veel meer chemicaliën die schadelijk voor je mond kunnen zijn, zoals chemische smaakstoffen, waterstofperoxide of SLS (sodium lauryl sulfaat).

De één wel en de ander niet

Of je wel of niet last krijgt van witte velletjes door de ingrediënten van mondzorg-producten verschilt per persoon. De reden daarvan heeft te maken met de gevoeligheid van de mond, die nu eenmaal bij iedereen anders is.

Het is dus heel goed mogelijk dat je dezelfde tandpasta gebruikt als je partner, of het hele gezin, en dat jij de enige bent die last heeft van de hinderlijke witte sliertjes.

De remedie

Kies voor een andere tandpasta en ander mondwater. Probeer eerst te achterhalen welk ingrediënt jouw mondslijmvliezen aanvallen. Een grote kans dat het tandpasta met fluoride is, omdat die nu eenmaal veel gebruikt wordt en er al decennia lang wordt gehamerd op de noodzaak van die stof. 

Vermijd tandpasta met fluoride en kies voor een tandpasta waar waar geen fluoride in is verwerkt. Het aanbod daarvan wordt steeds groter. Maak je je zorgen omdat fluoride onmisbaar geacht wordt om cariës (gaatjes) te voorkomen? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn goede alternatieven, zoals calcium en het lichaamseigen mineraal HAP (Phthalimido peroxy caproic acid). Die kunnen je gebit net zo goed remineraliseren, maar dan zonder je mondweefsel los te weken.

Remineraliseren is het opvullen van minuscule beschadigingen in het tandglazuur door er weer mineralen in terug te plaatsen. Voor dit proces is het belangrijk dat de zuurgraad in de mond geneutraliseerd wordt, zodat de mineralen in het speeksel ook daadwerkelijk in je tandglazuur belanden.

Als je kiest voor een milde tandpasta, zul je snel verlost zijn van die vervelende witte sliertjes. Zodra je geen last meer hebt van witte sliertjes, weet je dat je de juiste tandpasta hebt gevonden.

Mondwater bevat doorgaans geen fluoride, maar kan ook ingrediënten bevatten waar je gevoelig voor bent. Blijf net zo lang zoeken in je mondzorg-producten tot je de ware schuldige hebt gevonden en er geen witte sliertjes meer in je mond zitten.

Geen witte velletjes, maar wel milde tandpasta

Ook als je geen last hebt van witte sliertjes is het aan te raden om te kiezen voor tandpasta en mondwater zonder agressieve, bijtende bestanddelen. Je wangslijmvlies is nu eenmaal een weefsel dat chemicaliën gemakkelijk opneemt. Die belanden dan ook razendsnel in je bloedbaan, waarna ze overal in je lichaam terecht kunnen komen.

Voorbeelden van tandpasta en mondwater zonder chemicaliën zijn JuliBrite, Dr. Brite en UK Organics.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!