Wat doet cetylpyridinium chloride (CPC) voor je tong?

In de strijd tegen mondbacteriën staan er verschillende stoffen tot onze beschikking. In dit artikel gaan we kijken naar cetylpyridinium chloride (CPC).

CPC wordt via een chemische bewerking gemaakt van pyridine en cetylchloride. De gevormde verbinding is een veilig en effectief anti-septisch middel, dat dagelijks gebruikt mag worden en zo’n 3 tot 5 uur werkzaam blijft in de mond.

Cetylpyridinium chloride is in staat om het celmembraan van een microbe, bijvoorbeeld een virus, binnen te dringen. De microbe gaat daardoor lekken en gaat dood.

CPC heeft een brede werking, het doodt verschillende typen bacteriën, schimmels en sommige virussen. Vanwege deze bacterie dodende maar verder onschadelijke werking wordt CPC toegepast in mondzorg producten.

Het begin van alle gebits- en tandvleesproblemen, tandplak, wordt tegengegaan door het doden van de bacteriën die samen met voedselresten en speeksel tandplak vormen.

Het wordt ook al langere tijd gebruikt bij de gerichte behandeling van infecties in de mond, zoals tandvleesontsteking, en in de keel. In dit laatste geval gaat dat in de vorm van hoestsiroop en zuigtabletten.

Zie hier een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van CPC tegen bacteriën: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10826715/

Behalve tegen bacteriën kan CPC eveneens helpen om de virale belasting van bepaalde virussen in de mond te verminderen. Dat geldt ook voor virussen die verantwoordelijk zijn voor luchtweginfecties. CPC kan zelfs het risico van overdracht van een drager van het virus naar een niet geïnfecteerd persoon (besmetting) voorkomen.

Hier vind je recente onderzoeken anti-virale werking: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00220345211029269

Veilig en mondvriendelijk

Het is fijn als schadelijke bacteriën en andere microben effectief worden bestreden, maar dat moet natuurlijk niet ten koste gaan van de “goede” bacteriën. Het is belangrijk dat een antiseptische stof het natuurlijke evenwicht van de mondflora niet verstoort, zoals bijvoorbeeld chloorhexedine. Ook uitdrogen van de mondslijmvliezen, zoals alcohol doet, is ongewenst. 

Verder is de zuurgraad in de mond belangrijk. Voor een goed functionerende mondflora moet de pH-waarde in balans zijn en deze moet je dus niet verstoren met verzurende ingrediënten.

Het verstoren van het natuurlijke evenwicht in de mondholte brengt je uiteindelijk alleen maar verder van huis. Om die reden raden wij alleen veilige en milde middelen aan, met andere woorden: mondvriendelijk.

Cetylpyridinium chloride (CPC) en je tong

Schadelijke bacteriën in je mond zitten niet alleen op en tussen je tanden. Ook de tong is een favoriete hang- en broeiplek. Dat is niet zo vreemd, want je tong heeft een ruwe textuur en vooral de achterkant biedt een goede schuilplek voor bacteriën. Als ze daar gaan woekeren kunnen ze zich gemakkelijk uitbreiden naar je tandvlees en je keel en keelamandelen, met alle nare gevolgen van dien.

Mensen die last hebben van een witte aanslag op de tong en/of een slecht ruikende adem, zullen al gauw geneigd zijn om dagelijks hun tong te reinigen met een tongschraper.

Als je nog geen last hebt van deze mondproblemen, is het de moeite waard om preventief je tong te reinigen. Het is een gebruik dat oorspronkelijk afkomstig is uit de eeuwenoude Indiase Ayurvedische geneeskunst.

Het reinigen van je tong komt behalve je mondgezondheid ook je algehele gezondheid ten goede. Dit verband wordt inmiddels ook steeds meer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Als je je tong uitsteekt en een laagje witte aanslag achterop je tong ziet, is het goed om daar aandacht aan te besteden. Het wijst immers op een teveel aan schadelijke bacteriën en een, meestal onschuldige, verstoring van de mondflora. In ernstigere gevallen kan de witte aanslag een slechte adem en/of een vieze smaak in je mond veroorzaken.

Je tong reinigen is de aangewezen weg om van die witte aanslag op je tong af te komen, maar doe dat nooit met je tandenborstel. Die is gemaakt voor het harde tandglazuur en helemaal niet geschikt om het zachte en fijne oppervlak van je tong te reinigen.

Kies voor een goede tongschraper als je je tong preventief wilt reinigen of lichte aanslag wilt verwijderen. Heb je last van hardnekkige aanslag en een slechte adem? Kies dan voor een speciale tong-borstel zoals de JuliBrush. Die is voorzien van hele fijne haartjes die de tong ook onder het oppervlak, dus tussen de tongpapillen, kan reinigen.

JuliBrite Verfrissende Tong Gel

De reinigende werking van tongschrapers en tong-borstels maak je nog vele malen effectiever met JuliBrite Verfrissende Tong Gel. Deze gel dringt diep tussen de tongpapillen door en doodt daar de bacteriën met een combinatie van het hierboven besproken cetylpyridinium chloride (CPC) en het even effectieve zink. Deze combinatie staat garant voor een grondige reiniging van je tong en daarmee een frissere adem.

JuliBrite Tong Gel doodt niet alleen de bacteriën aan de oppervlakte van je tong, maar dringt diep door in het tong-weefsel om ook tussen de tongpapillen grondig te reinigen. Hiermee wordt de witte aanslag op de tong ook in de diepte opgelost. Minder bacteriën betekent een frissere adem, want een slechte adem wordt geproduceerd door de vluchtige zwavelverbindingen die zij uitscheiden.

Behalve de antiseptische formule van CPC en zink bevat JuliBrite Verfrissende Tong Gel een aantal hulpstoffen voor de juiste consistentie, zodat de werkzame stoffen optimaal in het tong-weefsel door kunnen dringen. Voor een extra frisse smaak is een natuurlijk mint-aroma toegevoegd.

Direct na de ontwikkeling van de formule van juliBrite Verfrissende Tong Gel is gedurende een maand een onafhankelijk klinisch onderzoek uitgevoerd. Na afloop werden de proefpersonen onder andere gevraagd naar de effectiviteit, het gebruiksgemak en eventuele bijwerkingen. Het gebruiksgemak en de algehele tevredenheid over het product was maar liefst 100%, waarbij met name opgemerkt werd dat de formule de tong fris en schoon houdt en dat de kwaliteit van de adem in alle gevallen flink verbeterde.

Kortom: met JuliBrite Verfrissende Tong Gel ben je 100% verzekerd van een schone tong en een frisse adem.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!