85% Nederlanders poetst tong verkeerd (of helemaal niet).

Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).

Foto: Mondhygiënist Donna van Laarse

Volgens onderzoek van Vraagdetandarts.nl poetst 86% van de Nederlanders de tong niet óf met een tandenborstel. Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst.

Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.

Poets jij je tong wel eens?

Aan 400 respondenten uit heel Nederland is gevraagd of zij hun tong weleens poetsen en zo ja, waarmee: met een tandenborstel of een tongschraper.

Hier zijn verschillende resultaten uitgekomen.

tong poetsen

Vrouwen poetsen hun tong vaker dan mannen

45,6% van de mannen poetst hun tong met een tandenborstel. 41,5% poets hun tong zelfs nooit. De overige mannen poetst hun tong met een tongschraper (12,8%). Van alle vrouwen poetst bijna de helft hun tong met een tandenborstel (49,3%), 16,1% poetst hun tong met een tongschraper. 34,6% poetsen hun tong nooit.

“Je pakt drie grote mondproblemen aan door dagelijks de tongschraper enkele malen over je tong te halen.” – Mondhygiënist Donna van der Laarse

Jongeren poetsen hun tong vaker dan ouderen

Meer dan de helft van de Nederlanders in de leeftijd van 60 jaar en ouder poetst hun tong nooit (53,7%), ook poetst 43,5% van de mensen in de leeftijd van 50 tot 59 jaar hun tong niet. Deze percentages zijn een stuk hoger in vergelijking met jongeren.

Bij jongeren tussen de 16 en 29 jaar poetst 25% hun tong nooit. Als ze dit wel doen, poetsen de meesten uit deze groep hun tong met een tandenborstel in plaats van een tongschraper.

Bij jongvolwassenen in de leeftijd van 30 t/m 39 jaar ligt dit percentage op 26,2%. Ook in deze leeftijdsgroep poetst de meerderheid hun tong met een tandenborstel.

Waarom is de tong poetsen met een tandenborstel verkeerd?

Je tong reinigen moet je nooit doen met je tandenborstel, deze is hier namelijk niet voor gemaakt. De tandenborstel is gemaakt voor tandglazuur en niet voor zachte oppervlaktes zoals je tong. Je kunt je tong zo zelfs beschadigen en de bacteriën overbrengen op je tanden.

Waarom doen mensen dit dan?

De reden waarom de meeste mensen hun tong reinigen met een tandenborstel is waarschijnlijk gemakzucht. Als je je tanden kunt poetsen met een tandenborstel, dan zou je je tong daar ook wel mee kunnen poetsen. Toch is het verstandig om hier een speciale tongschraper voor aan te schaffen. Deze zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van de tong.

Waarom je je tong moet reinigen

Er is een sterke relatie tussen de mond en de rest van je lichaam. De mond is namelijk de spiegel van jouw gezondheid. Is je mond gezond? Dan ben jij gezond. Voedingsstoffen die je binnenkrijgt, gaan eerst langs je mond. Bestaat je mond uit veel bacteriën door bijvoorbeeld ontstekingen? Dan kunnen deze bacteriën met je voeding mee je lichaam in gaan. Daarnaast is een vieze tong voor 90% de oorzaak van een slechte adem.

Maak je je tong nooit schoon? Dan blijven er bacteriën achter op de (achterkant van) de tong. Bacteriën produceren namelijk zwavel en trekken alleen maar meer bacteriën aan.

Hierdoor wordt het probleem alleen maar erger. Een tongschraper kan deze bacteriën voor driekwart verminderen, terwijl een tandenborstel dit maar voor de helft vermindert.Naast dat het reinigen van je tong een slechte adem tegengaat en dat het goed is voor je gezondheid heeft het nog veel meer voordelen.

• Het schijnt veroudering tegen te gaan
Volgens Dr. Nathan Bryan, ‘s werelds toonaangevende expert op het gebied van stikstofmonoxide, zal het schrapen van je tong de slechte bacteriën verwijderen en de groei van goede bacteriën bevorderen. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat je speeksel rijk wordt aan stikstofmonoxide, dat veroudering van het lichaam tegengaat.
Volgens Bryan produceren goede orale bacteriën nitrieten in speeksel die nodig zijn om veroudering te voorkomen.

• Je krijgt er wittere tanden van
Volgens een studie van de Journal of American Dentistry neemt het aantal streptokokken, bacteriën die zorgen voor vergeling van je tanden, dramatisch toe wanneer je je tong niet schoonmaakt. Je tong reinigen zorgt er dus voor dat deze zogenoemde streptokokken niet toenemen.

• Je krijgt een betere smaak
Tongschrapen helpt bij het verwijderen van de bacteriën op de tong. Dit is inmiddels duidelijk, maar door de voedselresten op je tong te verwijderen, verbeter je het functioneren van de smaakpapillen en smaken kun je daardoor intenser ervaren.

Mondhygiënist Donna van Laarse over het gebruik van een tongschraper

Ook mondhygiënist Donna geeft aan dat het gebruik van een tongschraper belangrijk is:

“Al sinds mijn afstuderen ben ik een enorme fan van tongschrapers. Ik heb er dan zelf ook ontzettend veel uitgeprobeerd en gebruikt. Het reinigen van de tong is op zich niets nieuws, in sommige culturen is het namelijk heel normaal om de tong te reinigen en wordt dit meteen bij het aan leren van tandenpoetsen aangewend. De meeste van mijn patiënten gebruiken inmiddels al heel wat jaren een tongschraper en ook mijn nieuwe patiënten geef ik tongschrapen als advies.”

Je tong schrapen? Alleen maar voordelen.

Donna geeft aan dat het schrapen van je tong alleen maar voordelen heeft: “met het schrapen van de tong haal je alle bacteriële plak weg op het voorste en achterste gedeelte van de tong.

Met name de grote papillen die bij sommige mensen zelfs lijken op beharing kunnen veel plak bevatten. De plak die op deze plekken langer blijft zitten bevat veel bacteriën, deze bacteriën veroorzaken halitose (slechte adem), cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking.”

“Het leuke is tevens dat doordat je die plaklaag weghaalt je ook beter zal gaan proeven. Het voordeel van schrapen ten opzichte van poetsen is dat je met de schraper echt de plaklaag effectief verwijdert en je met de tandenborstel meer het vuil verspreidt. De eerste keren dat je een tongschraper gebruikt, zal je doen verbazen wat voor bagger er allemaal van je tong afkomt!” Aldus Donna van Laarse.

Tips van Donna

“Mijn voorkeur is een tongschraper die niet te scherp is, maar wel dusdanig ruw dat hij goed de plaklaag weghaalt. Zorg er ook voor dat de schraper niet te groot en breed is want dan kan je sneller gaan kokhalzen. Mijn tips tegen kokhalzen tot slot zijn: steek je tong ver uit en maak hem hard en plat en kijk tegelijkertijd in de spiegel, zo heb je het minste kans om te gaan kokhalzen.

Oefening baart kunst

Je tong schrapen brengt dus vele voordelen met zich mee. Je gaat veroudering tegen, je smaakt wordt beter, je bent gezonder, je krijgt er wittere tanden van en het gaat een slechte adem tegen. Dus waarom nog poetsen met de tandenborstel? Ga voor een tongschraper. Bekijk onze tongschrapers hier.

Bronnen

  • https://www.dailymail.co.uk/femail/article-6339175/Could-13-gadget-secret-staying-young.html
  • Donna van Laarse, mondhygiënist

Over de schrijver

  • Julia de Jong

    Mijn naam is Julia de Jong en hoofdredactrice van Vraagdetandarts.nl. Als kind wilde ik altijd al tandarts worden en daarom ben ik begonnen aan de opleiding Tandheelkunde. In mijn vrije tijd loop ik graag hard en reis ik graag naar Azie.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply